U Lisinskom održan humanitarni koncert “Veliko srce malom srcu”

Učinili su pravu stvar….

Koncertna dvorana „Vatroslav Lisinski“ u nedjelju, 25. rujna 2011. godine, okupila je ljude velika srca koji su pjevali i veselili se za djecu sa srčanim bolestima. Humanitarni koncert „Veliko srce malom srcu“ bio je svojevrsni finale istoimene akcije u kojoj se prikupljanju sredstva za kupnju medicinske opreme za Referentni centar pedijatrijske kardiologije KBC-a Zagreb – Rebro.

Pred 1200 gledatelja, koncert koji je izravno prenosio Prvi program Hrvatskog radija, vodili su Lejdi Oreb i Siniša Kovačić, koji su imali rijetku priliku najavljivati kremu hrvatske glazbene scene, razgovarati sa vrhunskim hrvatskim liječnicima vezanim uz dječju kardiologiju, te ujedno uživati u igri same djece zbog kojih su se u nedjelju svi i okupili.

Djeca su imala svoj mali kutak u dnu pozornice, te cijelu večer provela u igri, plesu, a povremeno su se zagledali u izvođače. Istaknimo pitanje male Paule koja je prvi puta vidjela voditeljicu Lejdi Oreb odjevenu u bijelu haljinu te pitala svog tatu Zdenka: „Tata, je li ovo anđeo?!“. Uistinu, to je bila večer anđela.

Koncert su otvorili Klinci s Ribnjaka koji su izveli „Mi smo taj svijet“, prepjev Ivana Kuliša svjetski poznate skladbe „We are the World“ Michaela Jacksona i Lionela Ritchija. Nakon njih se na sceni pojavio dragi gost – Gibonni! Praćen izvrsnim Jazz Orkestrom HRT-a, pod vodstvom dirigenta Saše Nestorovića, otpjevao je svoju legendarnu „Temperu“. Gibonni se obratio publici kazavši kako svi koji su se okupili u Lisinskom uistinu imaju veliko srce te da nikada ne smiju zaboraviti ono što nas sve krasi, a to je solidarnost.

Uslijedila je poznata pjesma „Činim pravu stvar“, čiju izvedbu i sam Gibonni vjerojatno nikada neće zaboraviti! Naime, na pozornicu se hrabro popeo 5-godišnji Lovro Brzaj, koji je prije koncerta kazao kako bi htio pjevati sa Gibom. Što je najavio, to je i napravio! Gibo je klekao pored Lovre, a mališan spremno otpjevao cijelu pjesmu do kraja. Oduševljeni Gibonni i Lovro su povikom „Ajmo ruke gore!“ na noge digli cijelu dvoranu! Pjesma, smijeh i poneka suza oduševljenja – to je bila energija koja je strujala Lisinskim.

Nakon nezaboravnog dueta, na scenu su stupile operne dive Martina Tomčić i Sandra Bagarić. Izvele su „Barcarolle“ iz „Hoffmanovih priča“ Jacquesa Offenbacha te Rossinijev „Komični duet dviju mačaka“.Svoje veliko srce na pozornici je otvorila i Zdenka Kovačiček, koja je vrhunski izvela svoje dvije poznate skladbe „Žena za sva vremena“ i „Vrati se u moje dane“ te s pravom zaradila ovacije publike. Da je nezaustavljiv, pokazao je i Krunoslav Kićo Slabinac. Ovoga puta nije izvodio svoje slavonske hitove, već je zaljuljao publiku uz rock&roll ritam sa svojom „Anuškom“ te svevremenskim hitom „Rock around the clock“, pokazavši pritom i zavidnu plesačku formu.

Nakon rocka nešto nježnije ritmove su ponudile sjajne Ivana i Marija Husar skladbama „When I fall in love“ i „Reci da me voliš“. Na latino ritmove su se nadovezali Mariachi Los Caballeros izvevši skladbe „Quien sera/Quizas“ te „La bomba/Carnuval“. Hrvatski marijači su još jednom pokazali zašto spadaju u sam svjetki vrh ove meksičke glazbe.
Meksičke je ritmove „smirila“ jedna diva – nezaboravna Radojka Šverko! „People“ i „You can leave your hat on“ u njezinoj izvedbi su dobili novu dimenziju, što je publika prepoznala i zahvalila gromoglasnim aplauzom.

Kad je na pozornicu Lisinskog stupio Zbor mladih župe Sv. Josipa „Izvor“ i kad su zapjevali, publici je zastao dah! Gospel izvedbe duhovnih skladbi „Joshua fought the battle on the Jericho“, „Praise you“ i „Swingin’ with the Saints“ izazvale su oduševljenje i ovacije. Ovi mladi ljudi predani Bogu ali i ljudima pokazali su svu radost i veselje svojim nastupom.
Koncertu se odazvao i Ricardo Luque koji je skladbom „La mucura“ u Lisinski donio dašak Kube. Uslijedio je nastup Nene Belana i klape Kampanel. Neno s gitarom uz glasove Kampanela, izveo je „Rijeke snova“ i „Galeb“, skladbe koje će se zasigurno tražiti na Youtubeu, jer su u ovoj postavi te pjesme nezaboravne. Baš kao i „Anđele moj“ koju je klapa Kampanel samostalno izvela.
No, dečki iz klape nisu napustili pozornicu, jer im se na njoj pridružio veliki Ivo Gamulin.
Zajedno su izveli „Da te mogu pismom zvati“, sada već kultnu dalmatinsku skladbu klape Intrade, a zatim je Ivo Gamulin pokazao sav svoj nevjerojatni talent u skladbi „Ljubav to si ti“.Uslijedio je veliki finale večeri. Radojka Šverko, Ivana Husar Rimac i Ivo Gamulin, uz sve izvođače, izveli su po prvi puta himnu naše Udruge – pjesmu „Pola srca“ za koju je tekst i glazbu napisao Bruno Kovačić, koji se pridružio Jazz Orkestru. Ova je skladba uistinu digla na noge sve u Lisinskom, te se glazbeni dio ove nezaboravna večer završila na najljepši mogući način.

U pauzama izvođača, Lejdi Oreb i Siniša Kovačić su redom razgovarali sa roditeljima – Barbarom Brzaj, dopredsjednicom Udruge i majkom Gibonnijevog „partnera“ Lovre te Marjanom Agičićem, ocem malog Martina koji je nakon četvrte operacije cijelu večer plesao u Lisinskom.

„Kilometar autoceste za rješenje problema“

O medicinskim problemima djece su govorili pedijatrijski neonatolog mr. sci. Andrea Dasović Buljević, specijalist kirurgije dr. Dražen Belina, glavna sestra na Kardiologiji KBC-a Rebro Jasminka Mikulić te ravnatelj Referentnog centra pedijatrijske kardiologije KBC-a Zagreb – Rebro prof. dr. sci. Ivan Malčić, ujedno i predsjednik Udruge. Od svih riječi koje su oni uputili vrijedi zabilježiti one prof. Malčića:
„ Da se odvoji novac utršen za JEDAN kilometar autoceste Zagreb – Split, riješili bi se svi problemi kardiološke pedijatrije u Hrvatskoj!“
Za vrijeme koncerta telefonski pozivi su upućeni i u Haag, odakle je okupljene pozdravio poznati televizijski novinar Branimir Farkaš, i sam otac djeteta sa srčanom bolešću te jedan od osnivača Udruge. Na drugi se poziv javio dr. Mario Ćuk, koji je kao dežurni doktor to večer pazio na sedmero malih srčanih boraca na intenzivnoj jedinici KBC-a Rebro.
Na kraju je zaključak svih bio jednoglasan – fantastična večer! No, ne možemo se oteti dojmu kako bi bilo još bolje da su i gledatelji putem televizijskih ekrana mogli uživo pratiti ovaj nesvakidašnji koncert. No, vjerujemo da će sljedeći puta velika srca pjevati za mala i na malim ekranima.

 

 

POGLEDAJTE cijeli koncert.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *