Savjet roditeljima i srčekovcima povodom pandemije virusa Korona/Covid19 Profesora Malčića

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Draga djeco, dragi roditelji

Želim se obratiti s nekoliko riječi svim našim bolesnicima sa srčanim bolestima. Najveći broj se nalazi među djecom s prirođenim srčanim greškama,a a potom slijede djeca s aritmijama, kardiomiopatijama i transplantacijom srca. 

Obraćam se zbog opsežnih mjera zaštite od moguće infekcije novim virusom za kojeg dosada još nema cjepiva. Vjerojatno je kod većine malih kardiopata i njihovih roditelja zabrinutost veća nego kod zdrave djece. Stoga bih vam htio samo poručiti da živite i dalje svoj normalan život bez straha, a većina od vas nije izložena većoj opasnosti od ostale djece. Naime, sama bolest izuzetno rijetko napada djecu, a koliko je meni poznato, niti jedno dijete dosada nije umrlo. U nešto su većoj opasnosti bolesnici starije dobne skupine koji su k tome bolesni od drugih bolesti, pa još jednu dodatnu bolest teže podnose. Ti su bolesnici često i u takozvanoj imunodeficijenciji (oslabljena vlastiti imunološka obrana), a naročito ako uzimaju lijekove koji smanjuju još više prirodnu otpornost. Stoga mislim i skoro sam uvjeren, da većina naših malih kardiopata nije ugrožena samo zato što imaju srčanu grešku, arritmije ili su operirani i da se u osnovi ne razlikuju značanjno od duge, zdrave djece. 

Držite se, dakle, savjeta i preporuka kao i ostala djeca, bez dodatnih mjera.

Ipak, malo su više izloženi potencijalnoj opasnosti bolesnici- djeca kod kojih je učinjena transplantacija srca. Oni, naime moraju po protokolu uzimati lijekove koji suprimiraju aktivnost vlastitog imunološkog sustava, pa bi na osnovi logičnih pretpostavki mogli teže podnijeti eventualnu infekciju bilo kojim virusom, a ne samo virusom koji se ovih dana mnogo spominje. 

Nadam se da ovo pismo može doći do većeg broja djece sa srčanim bolestima putem Udruge „Veliko srce malom srcu“. Na raspolaganju sam za dodatna pitanja, pa se nadam da se ovim putem može razviti razgovor među nama. 

Uz lijepe pozdrave

Prof dr Ivan Malčić

You may also like...