Postoje li dokazi da se neki lijekovi ne smiju davati djeci sa srčanim bolestima za vrijeme infekcije korona virusom ?

Dragi roditelji!. Ovih je dana objavljeno da se srčanim bolesnicima ne bi smjeli davati takozvani ACE inhibitori i slični lijekovi koji se nale za osovini renin-aldosteron (u novije vrijeme takozvani Sartani). 

Prije svega želim Vam predočiti reakciju Hrvatskoga kardiološkog društva kako slijedi: 

Liječnici i bolesnici trebaju nastaviti liječenje svojom uobičajenom antihipertenzivnom terapijom u skladu s recentnim smjernicama budući da ne postoje klinički niti znanstveni dokazi koji bi ukazali kako liječenje ACE inhibitorima ili sartanima treba prekinuti zbog COVID-19 infekcije. Isto tako, nema dokaza da bi bolesnike inficirane COVID 19 virusom trebalo liječiti drugačije od ostalih bolesnika kojima je nužna blokada renin – angiotenzinskoga sustava. 

Najprije bih Vas zamolio da se ne opterećujete ovim medicinskim izrazima jer se prečesto misli da svi mogu razgovarati na razini onih koji su studirali medicinu. Stoga nam morate vjerovati slijedeće: 

1. Više od 90% lijekova nije nikada ispitivano na djeci, već na odraslima. To je jenostavno posljedica etičkih normi u medicini koje moraju provoditi takozvana etička povjerenstva, a među njima stoji da se lijekove ne smiju ispitivati na djeci ako ne postoje dobro razvijeni modeli koji štite dijete od eventualnih štetnih posljedica kod ispitivanja. Ipak, neki su lijekovi u zadnje vrijeme ispitivani i na djeci, a među njiima upravo lijekovi koji se spominju u ovom članku, a koje uzimaju brojna djece sa srčanim bolestima.

2. Spomenuti lijekovi se daju u odrasloj dobi često zbog povišenog krvnog tlaka, ali u dječjoj dobi dio su ukupne terapije srčane slabosti koja postoji u brojnim stanjima kao što su prirođene srčane grješke, kardiomiopatije, aritmije, miokarditis i td.

3. Većina lijekova iz te skupine dolazi pod zaštićenim nazivima, a kod nas se upotrebljavaju kao 

Enap ili Enalapril, Lizinopril (iz skuopine ACE inhibitora) i u novije vrijemea Varsartan, Entresto, Valsakor (iz skupine Sartana). Brojni naši mali srčani bolesnici upravo koriste lijekove Enap, Enalapril i Lizinopril te Entresto (mali broj bolesnika). Molimo vas da i dalje, bez ikakvoga straha nastavite s tim lijekovima jer oni pomažu srcu na taj način da šire krvne žila iza srca i tako mu pomažu u pumpanju krvi (jer je srce zapravo pumpa – crpka). Širenjem perifernih krvnih žila smanjuje se otpor pumpanju, pa oslabljeno srce može bolje pumpati. Naime, kada je srce bolesno ono se ne smije pretjerano opterećivati samo lijekovima koji djeluju direktno na samo srce, već ga treba rasteretiti i lijekovima koji smanjuju količinu krvi koja dolazi u srca (predopterećenje), a to su diuretici (Lasix, Aldactone) i lijekovima koji dopuštaju lakši dotok krvi iz srca na periferiju jer smnujuju otpor na preriferiji (zaopterećenje). Upravo su to lijekovi za koje se daju površni i netočni navodi u različitim medijima. Dakle, ne traba sve vjerovati što pročitate u novinama, vjeruste svojim liječnicima. I nemojte guglati. Bolje je da čitate „Gospodare prstenova“. 

Ja si na ovom mjestu mogu dopustiti primjedbu da se ova kriza koristi i za međusobni rat farmaceutskih tvrtki radi probitka. Zamislite koliki bi gubitak doživjele tvrtke koje proizvode ACE inhibitore ili druge lijekove na razini osovine Renin-Angitenzin-Aldosteron kada bi sva pisanja novinara bila točna. Zato budite razboriti i nastavite terapiju – bez straha. 

Prof. dr. sci. Ivan Malčić 

You may also like...