„Oživi srce: europski dan oživljavanja srca“

Ako više ljudi nauči kako oživiti srce, na području bi se Europe moglo spasiti više od 100 000 života godišnje, poručuje Europsko vijeće za reanimatologiju

Evropski dani srca 2013

Hrvatsko društvo za reanimatologiju Hrvatskog liječničkog zbora od svojeg nastanka 2002. godine radi na obuci zdravstvenih djelatnika i građana – laika za primjenu mjera oživljavanja odraslih i mjera oživljavanja djece. Prve tečajeve po licenciranom programu i uz pomoć instruktora European Resuscitation Council-a (ERC) u Republici Hrvatskoj Hrvatsko društvo za reanimatologiju počelo je održavati još 2002. godine i od tada do danas je održano više od 200 licenciranih tečajeva te osposobljeno preko 2000 zdravstvenih djelatnika u cijeloj Hrvatskoj. U Društvu je stalno aktivno preko 150 licenciranih instruktora i dvadesetak licenciranih voditelja tečajeva.

ERC je ustanovio ”Cardiac Arrest Awarenes Week”, koji će biti obilježen dana 16. listopada 2013. godine u svim zemljama Europske Unije, pa tako i u Hrvatskoj. Akcija je nazvana “Restart a Hearth Day”. HD za reanimatologiju HLZ-a će se pridružiti svim europskim zemljama u obilježavanju tog dana. Naš zajednički cilj je unaprijediti razinu zdravstvene zaštite građana osposobljavanjem što većeg broja zdravstvenih djelatnika i laika u vještini oživljavanja i korištenja defibrilatora.
Udruga „Veliko srce malom srcu” (kao udruga roditelja djece sa srčanim bolestima i srčanim greškama) prepoznala je ovu našu inicijativu, smatrajući kako je edukacija laika prijeko potrebna u životu bolesne i zdrave djece u Hrvatskoj. Mnogi roditelji, članovi Udruge, su već završili tečaj kardiopulmonalne reanimacije uz korištenje AVD, na što su jako ponosni jer je to samo jedan u nizu aktivnosti koja može pomoći i malim srčanim borcima.
Predsjednik Republike Hrvatske pokrovitelj je ove akcije.
Raspored događanja 16. 10.
Dubrovnik, Gradska kavana, 12h,
Slavonski Brod, Korzo, 14 h,
Rijeka, Trg 111 brigade, 10-13h,
Varaždin, Franjevacki trg (ispred robne kuce Varteks ), 9-13 h,
Čakovec, Dom Sindikata, Matice hrvatske 4, 10-13h, 14-16,30 (tečajevi reanimacije)
Zagreb, Cvjetni trg, 14-17h,
Koprivnica, Zrinski trg, 14-16h

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)