Djeca sa srčanim bolestima i infekcije virusima – roditeljima djece sa srčanim bolestima.

Drugo pismo Prof.Malčića roditeljima i srčekovicima , koji imaju za cilj barem malo umiriti i odgovoriti na pitanja koja nas sve zanimaju.

Djeca sa srčanim bolestima i infekcije virusima – roditeljima djece sa srčanim bolestima.

Kada govorima imunodeficijencijama (smanjena sposobnost vlastite obrane organizma protiv različitih infekcija), valja znati da postoje najmanje četiri različite razine na kojima se organizam brani od infekcija. U ovom je trenutku najvažnija obrana protiv virusa koja se zove specifična celularna imunost, a ovisi o sposobnosti osobitih bijelih krvnih stanica (lifociti) da adekvatno reagiraju kod virusnih infekcija. 

Zbog trenutačne situacije i pretjeranog straha pred virusom protiv kojeg još  još ne postoji cjepivo, želio bih ovdje spomenuti nekoliko važnih stvari.

1. Sama gripa (influecna ) je virusna bolest, ali za nju postoji cjepivo, pa je strah pred influencom nestao, poglavito ako se djeca uredno cijepe protiv gripe. 

2. Niti jedna srčana bolest kod djece nije lišena potpuno obrane od virusa, ali ona kod nekih bolesnika može biti smanjena, osobito kod onih koji imaju takove tipove grešaka kod kojih prsna žlijezda (timus) stvara premalo obrambenih tjelešaca. 

3. Postoje i neki drugi virusi koji mogu biti uzokom teških plućnih problema jer stvaraju plućni edem (nakupljenje vode u plućima). Takav je napr. takozvani respiracijski sincicijski virus (RSV) koji može naškoditi djeci sa srčanim bolestima ako one same po sebi mogu uzrokovati edem pluća, pa dodatna infekcija ovim virusom može biti vrlo teška za pluća. Iste tegobe mogu dobiti i djeca čija su pluća slabije funkcije ako su rođeni prije vremena. Zato takovu djecu štitimo posebnim preparatom koji se zove Palivizumab. Neki od naših bolesnika su taj lijek primili i vjerojatno im je koristio, premda za to ne postoji izraziti dokazi.

4. Većina imunodeficijencija kod vrlo složenih grešaka odnosi se u prvom redu na nedostatak vlastite obrane protiv bakterija. To je važno za djecu koja uz složene srčane greške nemaju slezene, pa se ta djeca moraju cijepiti na poseban način radi zaštite od neki bakterija (u prvom redu takozvanog pneumokoka i meningokoka). Svi su naši bolesnici s tim tipovima imunodeficijencija uredno zbrinuti i zasada nema izvješća o njihovoj posebnoj ugroženosti. 

5. Sve virusne infekcije koje movu ugroziti dijete sa specifičnom celularnom imunodefici-jencijom su u kalendaru cijepljenja, a svi se kardiološki bolesnici uredno cijepe i nemaju posebnih kontraidnikacija za cijeplejnje protiv virusnih infekcija. To naglašavam i zbog toga što liječnici na terenu nerijetko pitaju smije li se dijete sa srčanom bolesti cijepiti. Naš je odgovor uvijek – nema kontraidnikacija.

Ipak, ovdje se želim posebo osvrnuti na djecu sa srčanim bolestima koja imaju pridruženu celularnu specifični imunodeficijenciju, odnosno djecu koja se nešto slabije brane od virusnih infekcija od druge djece. Kada kažem nešto slabije, to ne znači da uopće nemaju obranu, ali je ona oslabljena od samog porođaja. To su djeca koja imaju tipove greška koje se zovu konotrunkusne anomalije, a dijagnosticiraju se kao DiGeorge sindrom (zajednički arterijski trunkus, neki oblici Tetralogije

Fallot). Neki ih nazivajun i takozvani volokardiofacijalni sindrom (pozitivan FISH test). Zato preporučamo da se ovim bolesnicima posveti posebna pozornost u poštivanju preporuka  koje su na snazi. Kada se nađe cjepivo protiv korona virusa, niti ovi bolesnici u odnosu na drugu djecu sa srčanim bolestima neće biti drugačiji. 

U slijedeće pismu želim dati poseban osvrt na djecu poslije operacijskih zahvata, poslije transplantacije srca i tranfuzije krvnih praparata. 

                                                                                Prof dr sci Ivan Malčić 

You may also like...